vrijdag 5 juni 2009

Stemadvies

Dag beste mensen,

Met de verkiezingen voor de deur, de volgende bedenkingen. Er is een politieke crisis aan de gang en velen worden overweldigd door antipolitieke stemmingen maar er zijn genoeg mogelijkheden om helder te stemmen. Laat je stem spreken!

1. Stem links op Groen! of rechts op N-VA

Doe de traditionele partijen pijn omdat ze er niet in slagen om leiderschap te tonen en een duidelijke lijn uit te zetten. Stem daarom op de twee partijen die integer zijn gebleven; twee partijen die een duidelijke ideologische lijn hebben; twee partijen die over het algemeen de beste parlementsleden hebben (bedenk dat we een parlement moeten verkiezen en geen regering!). Als je eerder progressief wil stemmen, eerder voor communautaire verzoening en eerder economisch links, stem dan op Groen! Als je eerder conservatief wil stemmen, eerder Vlaamsgezind en eerder economisch rechts, stem dan op N-VA. Het is een manier om de drie traditionele politieke families op hun plaats te zetten.

2. Stem zeer links, stem PVDA

Als je in het bijzonder de SP.a wil straffen omdat ze niet links meer is, maar gewoon een neoliberale, paarse partij, overweeg dan op PVDA te stemmen.
- Eerst de mensen, niet de winst.
- PVDA is sterk verruimd, het zijn niet langer de dogmatische communisten van vroeger. Steun deze verruiming, laat zien dat een écht linkse stem in het parlement nodig is (de stem van de vakbonden, de andersglobalisten, de systeemcritici, de mensen die het neoliberale systeem niet normaal vinden, de armsten...).
- Het is beter één PVDA'er in het parlement te hebben dan de 15e SP.a-er.
SP.a zegt dat die 15e SP.a-er misschien nodig is om een rechtse regering te vermijden. Nu wil ik niet per se een rechtse regering, maar ik wil wel de SP.a eens overal in de oppositie zien zodat ze daar eens rustig kunnen nadenken over waar ze de laatste jaren nu eigenlijk mee bezig zijn.

Als je sociaal wil stemmen, waarom PVDA in plaats van Groen? Groen! beweert ook een fors sociaal programma te hebben. Een interessant breekpunt dat een mooi voorbeeld is: de BTW. De BTW-heffing is afhankelijk van het soort product:
* 6 % vooral voor basisproducten en geleverde diensten met een sociaal karakter (bijvoorbeeld: levensnoodzakelijke producten, personenvervoer, landbouwdiensten …)
* 12 % voor bepaalde goederen en geleverde diensten die vanuit economisch of sociaal oogpunt belangrijk zijn (bijvoorbeeld: kolen, margarine, abonnement voor betaaltelevisie …)
* 21 % voor handelingen die betrekking hebben op goederen of diensten die niet elders werden vermeld (bijvoorbeeld: nieuwe auto's, huishoudelijke apparaten, cosmetica ...)
De BTW op energie bedraagt nu 21%. PVDA wil die verlagen naar 6% omdat energie een basisbehoefte is, en een grote groep in onze samenleving in toenemende mate moeite heeft om de energiefactuur te betalen. Groen! is tegen zo'n verlaging omdat het vreest dat er dan meer verbruikt en verspild zal worden. Zo zie je dat bij Groen! uiteindelijk de ecologie primeert en bij PVDA het sociale aspect. Kies zelf wat je het belangrijkste vindt.

3. Beloon goede parlementsleden

Gelijk op welke partij je stemt, kijk het rapport van de parlementsleden na op www.standaard.be en beloon degenen die het goed hebben gedaan. Vergroot hun gewicht op de lijst door hun bolletje(s) te kleuren en niet gewoon het bolletje van de partij. Dit is ontzettend belangrijk omdat je je er anders bij neer legt dat België een particratie is waar alleen de kopstukken die in de media komen beloond worden en de ernstige maar minder bekende parlementsleden niet.

Dit alles ter overweging...

Vele groeten
Fenrig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten